To gotowy do użycia, alkoholowy detergent‑dezynfektant (na bazie mieszaniny propanolów: n‑propanol i izopropanol).
Stworzony specjalnie do użycia w branży spożywczej — nadaje się do powierzchni mających kontakt z żywnością, jak urządzenia do krojenia, blaty, maszyny, naczynia.
Kluczowe cechy
|
Brak płukania |
Po zastosowaniu nie wymaga spłukiwania — po odparowaniu nie pozostawia środków chemicznych. |
|
Szybkie działanie |
Skuteczna dezynfekcja w krótkim czasie — nie wymaga kontaktu przez długi okres. |
|
Szerokie spektrum mikrobiologiczne |
Bakterio- grzybo- i wirusobójcza (EN 1276, EN 1650, EN 14476, EN 16777) źródła. |
|
Szybkie odparowanie |
Szybki proces odparowania bez pozostawiania osadu. |
|
Bezpieczna dla metali i większości tworzyw |
Nie koroduje metalu, tworzyw sztucznych (oprócz niektórych jak poliwęglan), nie wpływa na smak/ zapach żywności. |
Zastosowanie
Do stosowania sprayem (gotowy roztwór).
Idealny przy przerwach produkcyjnych, zmianie partii, dezynfekcji końcowej maszyn, blatów, krojowni.
Dobrze sprawdza się w branżach: mięsnej, rybnej, mleczarskiej, napojów, gastronomii, cateringowej.
Bezpieczeństwo
Produkt wysoce łatwopalny – punkt zapłonu ≈ 19 °C; powoduje uszkodzenia oczu i może wywoływać senność/duszność przy wdychaniu.
Konieczne środki ostrożności: DVG dopuszcza go jako środek dezynfekcyjny.
Dane techniczne (kanister 5 L)
Pojemność: 5 L
pH: ok. 8,8 w stanie nierozcieńczonym
Składniki aktywne:
n‑propanol >30%
izopropanol 15–30%